Onderhoud van uw tegels:

Krassen en vlekken op tegels is altijd vervelend en horen normaal niet te gebeuren. Gelukkig komt het in de praktijk ook weinig voor.

Toch kan met intensief gebruik (op vaste plekken), ook een tegel wat problemen vertonen.

Natuurlijk kun je (beschadigde) tegels vervangen, maar in werkelijkheid raden we dat vaak niet aan. Zeker in een beginstadium niet.

Keramische tegels zijn één van de sterkste vloerbedekkingen en kunnen veel hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze onverwoestbaar zijn! Sterker nog, als je hier lang van wilt kunnen blijven genieten, dien je hier voorzichtig mee om te gaan. Niets is zo vervelend als slijtageplekken in je tegelvloer waar heel duidelijk te zien is waar bijvoorbeeld een stoel of bank gestaan heeft.

Een grote boosdoener van slijtplekken blijft zand, hondenharen en vuil van buiten. Het begint vaak onschuldig met zandkorrels die van buiten mee naar binnen genomen worden. Ze komen op de vloer terecht en als er dan veelvuldig overheen gelopen of geschoven wordt, laat dit zand zijn sporen na in de tegels. Een goede manier om dit te voorkomen zijn schoonloopmatten binnen en buiten bij de ingangen van het huis. Buiten voor het vuil en binnen voor het vocht.

Ook kunnen meubels met smalle of scherpe poten aardig wat krassen achterlaten. Al helemaal als er veel druk op de poten staat. Daarom adviseren wij ook om viltjes onder het meubilair te gebruiken, met name bij stoelen die wat vaker verplaatst worden. Dit mogen gerust viltjes zijn die dikker dan 1mm zijn of anders wel rubberen doppen. Controleer deze regelmatig en vervang ze op tijd. Let ook goed op met harde wielen onder stoelen. Een stelregel die hiervoor geldt is: harde wieltjes op een zachte ondergrond en zachte wielen op een harde ondergrond. Ook kinderstoelen dienen met zorg verplaatst te worden en voorzien te worden van extra viltjes.

Daarnaast zijn natuurlijk een hoop van deze slijtageplekken te voorkomen door de keramische tegels regulier en periodiek schoon te maken. Maak de vloer regelmatig schoon met een bezem of stofzuiger. Laat geen krassend vuil liggen en verwijder dit zo snel mogelijk.

Keramische tegels zijn tegels die tegenwoordig onder hoge druk geperst en vervolgens zeer heet gebakken worden. Hierdoor krijg je wand- en vloertegels die behoorlijk slijtvast zijn. Deze tegels zijn bijna nooit poreus en makkelijk in het onderhoud. Het is wel van belang om na het plaatsen direct de cementsluier goed weg te halen.

Voor een goed schoonmaak advies overleggen wij altijd met de specialist: HMK (zie onderstaande link)

https://www.hmk-producten.nl/keramisch/